ДЕРАЖНЯНСЬКА РАЙОННА РАДА
[ Головна ] [ ] [ Мій профіль ] [ Вихід ]  [RSS] 09.05.2024

Меню сайту

Деражня
Категорії розділу
Новини

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 185

Статистика

Головна » 2019 » Січень » 24 » День Соборності України – 100 років
09:40
День Соборності України – 100 років
   День Соборності України – це свято, яке відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західно – Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об’єднання України завершився 22 січня 1919 року.
   Сьогодні, після двох десятків років Незалежності, проблема соборності України є, на жаль, не менш актуальною. Акт возз’єднання УНР та ЗУНР – історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз’єднати український народ та протиставити українців один одному.
   21 січня 1990 року жителі багатьох населених пунктів по дорозі між Києвом і Львовом утворили живий ланцюг, відзначивши цю історичну дату. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.
Цьогоріч Україна святкує 100-річчя із дня проголошення акту воз’єднання. Із цієї нагоди, 21 січня 2019 року у селі Копачівка Деражнянського району відбувся мітинг. У якому взяли участь голова районної ради Віталій Сідлецький, заступник голови райдержадміністрації Заряна Попадіна, керівники та працівники відділу культури та районного будинку культури, вчителі та учні Копачівського НВК, громадськість села Копачівка.
Мітинг проходив біля пам’ятника українського Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка, до підніжжя якого, під час урочистостей, було покладено квіти.
    У своєму виступі голова ради зазначив: «Ідея соборності, яка має глибокий символічний зміст, нині набуває нових відтінків та барв. Відродження єдиної Української державності, яке розпочалося з 22 січня 1919 року, на жаль сьогодні нам знову доводиться відстоювати. Більше того, сьогодні український народ знаходиться на передовій боротьби за такі європейські цінності, як свобода, гідність, суверенітет і демократія. Задля єднання суспільства довкола ідеї зміцнення державності українські герої, жертвуючи здоров’ям, дивлячись у вічі смерті, їдуть на Донбас. Серед них і наші земляки. Вони боронять рідну землю від агресора.
Ціною життя цвіту нації здобуваємо мир. І сьогодні я поіменно хочу згадати наших хлопців – земляків загиблих в антитерористичній операції на Сході нашої країни, віддавши найдорожче – життя за мир, за наш з вами спокій, за те, щоб наші діти могли спокійно, вільно ходити по нашій українській землі, вчитися, працювати, радіти життю.
Це: Дениса Мирчука, Віталія Каракулу, Ігора Гейсуна, Володимира Соломчука, Василя Григор’єва, Євгена Андріюка, Івана Зубкова, Івана Краппа, Володимира Малярчука, Юрія Солтиса, Артема Воронюка, Анатолія Ковальського.
Вічна слава нашим героям та вічна їм пам'ять!»
   Хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх Героїв, які за весь період боротьби за нашу свободу, суверенітет, незалежність та територіальну цілісність нашої України поклали свої життя.
   По завершенню мітингу, усі присутні взяли участь у Всеукраїнській акції «Ланцюг єдності» та спільно виконали Гімн України, підкресливши, що Україна єдина.
Переглядів: 348 | Додав: saha | Рейтинг: 0.0/0

Деражня
Пошук

Новини Україна

Календар
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Деражнянська районна рада © 2011      Конструктор сайтів - uCoz