ДЕРАЖНЯНСЬКА РАЙОННА РАДА
[ Головна ] [ ] [ Мій профіль ] [ Вихід ]  [RSS] 09.05.2024

Меню сайту

Деражня
Категорії розділу
Новини

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 185

Статистика

Головна » 2016 » Травень » 23 » День вишиванки
11:18
День вишиванки

   У третій четвер травня українці відзначають День вишиванки. У цьому році минає вже десята річниця свята. Попри те, що святкування не є офіційним його відзначають не тільки в Україні, а й в українській діаспорі по цілому світі. Більшість українців цього дня вдягають вишиванки, йдучи на роботу, навчання та просто на прогулянки.
  Ідея святкувати День вишиванки зародилась у 2006 році, в Чернівцях. Його започаткувала студентка історичного факультету ЧНУ Леся Воронюк. Один із викладачів університету постійно одягав вишиванки на пари. Відтак студентка запропонувала одногрупникам обрати один день в році і всім разом одягнути вишиванки. Згодом університетська акція переросла у всеукраїнську. До неї також долучились і українці, що живуть в діаспорі. 
  Цього року Україна відзначала всеукраїнське свято – День вишиванки 19 травня. Воно покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу, збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді і населення держави загалом. 20 травня відзначили це свято жителі міста Деражня. Голова районної ради Віталій Сідлецький, керуючий справами Олександр Подсоха, голова райдержадміністрації Олег Веселовський, заступники голови райдержадміністрації, директора, вчителі, учні шкіл, керівники та працівники різних організацій прийшли на свої робочі місця у вишиванках. Святковою ходою, з піднесеним настроєм по центральній вулиці пройшли Деражнянці різного покоління до парку, де їх зустрічало районне керівництво. Вишиванки нашого маленького містечка вражали кількістю, різнобарвністю, неординарністю та розмаїттям.
  Вихованці школи мистецтв і будинку творчості дітей та юнацтва подарували учасникам заходу концерт. Діти шкіл району під час танцю демонстрували вишиті власними руками рушники, які є символом кожної із шкіл. Маленькі артисти співали, танцювали, заряджали присутніх позитивними емоціями на цілий день, а можливо і рік. Здається сьогоднішнє безхмарне небо також святкувало разом з нами, а сонечко посміхаючись зігрівало своїми лагідними промінчиками.
  До слова були запрошені Віталій Сідлецький та Олег Веселовський. Голова ради у своєму виступі зазначив: «За багатовікову історію українського народу вишиванка стала одним із головних символів України, культурним способом об’єднання та самоідентифікації, фактором, який об’єднує минуле, сучасне та майбутнє українського народу. В час, коли над Україною нависла загроза втрати територіальної цілісності, суверенітету та своєї ідентичності, вишивана сорочка знову повертає собі статус не просто яскравого національного вбрання, а й символу нашого народу, який може пройти через найтяжчі випробування, зберігши свою культуру і традиції. Єдине, що ми можемо сьогодні з вами зробити – це одягнути вишиванку, показавши усьому світові свою любов та приналежність до великої, сильної Держави Україна.»
  Вкотре мешканці Деражнянщини продемонстрували свій патріотизм, єдність народу, незламність духу, готовність завжди захищати свою країну, культуру та історію. Приємно відмітити, що ця риса характеру прививається до найменшого покоління українців.

                                                                     

 

Категорія: Новини | Переглядів: 498 | Додав: saha | Рейтинг: 0.0/0

Деражня
Пошук

Новини Україна

Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Деражнянська районна рада © 2011      Конструктор сайтів - uCoz