ДЕРАЖНЯНСЬКА РАЙОННА РАДА
[ Головна ] [ ] [ Мій профіль ] [ Вихід ]  [RSS] 09.05.2024

Меню сайту

Деражня
Категорії розділу
Новини

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 185

Статистика

Головна » 2015 » Грудень » 16 » Вшанування учасників ліквідації наслідків ЧАЕС
16:01
Вшанування учасників ліквідації наслідків ЧАЕС

   14 грудня в Україні традиційно проводиться День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС — людей, які ціною свого життя і здоров'я змогли здолати страшну трагедію 20 століття, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС. Ця пам'ятна дата була затверджена указом президента України 10 листопада 2006 року.
Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС. Зараз День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС багато хто називає просто днем ліквідатора. Цей день пам'яті давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, яких охопив реактор атомної станції. У 1994 році багато українських громадських організацій чорнобильців зверталися до влади з ініціативою створення Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, але їхнє прохання в той момент відхилили. Після цього ліквідатори почали відзначати цей день неофіційно. Тепер же під час святкування цієї пам'ятної дати силові структури України виділяють почесний караул, представники влади покладають вінки до пам'ятників, які слугують нагадуванням усім нам про ту страшну аварію й кількість загиблих ліквідаторів.
  У кабінеті голови районної ради відбувся круглий стіл приурочений до дня вшанування ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС. Так, на круглий стіл були запрошені учасники ліквідації на ЧАЕС, представники  пенсійного фонду, управління соціального захисту населення РДА  та центру ПМСД.
Голова районної ради Сідлецький Віталій Михайлович почав захід хвилиною мовчання та зазначив: «26 квітня 1986 року весь світ облетіла звістка про те, що на заході Радянського Союзу сталася аварія – вибухнув реактор четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. Тоді ще ніхто не уявляв собі яких масштабів досягне ця екологічна катастрофа сучасного світу.
   Тодішнє керівництво замовчувало, а в більшості випадків применшувало масштаби цієї катастрофи. Але це була біда. Одразу ж після аварії навкруги Чорнобильської атомної станції була утворена 30-ти кілометрова зона відчуження, з якої було виселено і вивезено все населення, яке там проживало. І розпочались роботи по ліквідації наслідків аварії. З початку аварії на станції працювало близько 250 тис. людей – пожежники, вчені, військові, працівники органів внутрішніх справ, медичні працівники, працівники громадського харчування, будівельники загалом люди різних професій.
  Безприкладний героїзм проявили жителі нашого краю при ліквідації аварії наслідків Чорнобильської катастрофи з початку ліквідації в 1986 і до закінчення її 14 грудня 1990 року. Більше 200 осіб з 23 населених пунктів Деражнянського району під час виконання ліквідаційних робіт дивились, як кажуть, смерті в очі. Нині в районі проживає біля 100 ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Більше 40 чорнобильців померло. Інші з тих чи інших причин виїхали на інше місце проживання за межі району. Приймали участь в ліквідації аварії в основному чоловіки, але були й жінки, їх одиниці, але вони стійко перенесли всі труднощі».
Під час засідання круглого столу «ліквідатори» мали можливість отримати відповіді від представників влади на болючі для них питання, а це і пенсійне забезпечення, соціальне забезпечення та інші соціальні гарантії передбачені законодавством.
   На завершення засідання голова ради подарував кожному присутньому учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС по червоній троянді.

 

Категорія: Новини | Переглядів: 538 | Додав: saha | Рейтинг: 0.0/0

Деражня
Пошук

Новини Україна

Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Деражнянська районна рада © 2011      Конструктор сайтів - uCoz